Vánoce jsou už za pár dní. A protože i na vážná témata se dá dívat s úsměvem, připravili jsme pro vás (inspirováni blogem společnosti BELBIN Associates) odlehčené zamyšlení nad tím, jak k vánocům přistupují jednotlivé týmové role:

 

 

Inovátor

Pravděpodobně nakupuje či vyrábí spoustu úžasných dárků – od naprosto geniálních až po ty zcela zbytečné. Ale také pravděpodobně velkou část z nich zapomene zabalit, případně si nevzpomene, kam je schoval. A asi nebude mít ani příliš tradiční štědrovečerní večeři – nebyl by lepší tempeh místo kapra, nebo vdolečky místo vánočního cukroví?

Vyhledávač zdrojů

Neúnavně vyhledává ty nejlepší nabídky v rámci Black Friday či Cyber Monday a vždy je připraven změnit své rozhodnutí ve prospěch ještě výhodnějšího nákupu. Nezdráhá si vypůjčit nápady na dárky od druhých a pravděpodobně má hned několik pozvánek na štědrovečerní večeři.

Koordinátor

Bez váhání deleguje nákup dárků na druhé. Všechny okolo sebe plně zapojí do vánočních příprav – vždy ví, kdo je nelepší na zdobení perníčků, kdo na obalování kapra a kdo má vyzvednout babičku na nádraží. Kde je to víno…?

Usměrňovač

Miluje ten adrenalin, když nakupuje vánoční dárky na poslední chvíli. Vyráží do města na štědrý den odpoledne a vše zvládá rychlostí blesku. Všechno má připraveno tak, aby na minutu přesně v půl osmé sedal ke štědrovečerní tabuli. A během večeře se ještě stihne pohádat o správných přísadách do bramborového salátu.

Monitor vyhodnocovač

Tráví hodiny porovnáváním parametrů a zákaznických recenzí, tak aby vybraný dárek byl opravdu ten nejlepší. Rozhodně nekoupí nic povrchního či zbytečného, možná nakonec skončí u obálky s nákupní poukázkou – protože se prostě nestihne rozhodnout.

Týmový pracovník

Strachuje se, zda vybere ty správné dárky – hlavně nekoupit nic nevhodného a někoho tím zklamat nebo naštvat. Rád by si byl jist, že si všichni vánoce užívají a je nepřekonatelný v šíření dobré nálady. Bez váhání zažehnává všechny hádky a stres z připáleného cukroví.

Realizátor

Své vánoční nákupy organizuje s pomocí přehledné tabulky a pořizuje variace loňských a předloňských dárků, pokud měly úspěch. Vánočního kapra má osmaženého přesně podle plánu v půl šesté a na lednici je připevněn harmonogram naprosto hladkého průběhu štědrého dne.

Kompletovač finišer

Na štědrý den vstává ve tři ráno, aby perfektně zabalil všechny dárky – čisté hrany, ty nejhezčí stuhy a mašle, prostě malá umělecká díla. Celý dům je překrásně vyzdoben, s drobnými vánočními detaily v každém koutě. Trvá na tom, že vánoční oběd i večeři musí připravit sám, aby se pak na konci dne tiše zhroutil v koutě na hromadu zmuchlaných vánočních papírů.

Specialista

Už celé měsíce vyhledává ten nejlepší způsob, jak připravit správně osmaženého kapra, aby nebyl ani vysušený ani mastný – a rád by vám to vysvětlil. Ani nezkoušejte navrhnout, že letos byste mohli uvařit něco jiného. Řízek?!? Jak jako řízek???!!!???

(Zpracováno podle belbin.com)

Přejeme Vám všem krásné a pohodové vánoční svátky. A pokud chcete o týmových rolích vědět více, základní informace najdete ZDE, nebo nám napište.